Ontañon assortiment

images-2Ontañon Vitiver 2013 

De witte wijn die Ontañon ons voorstelt is een klassieker in de regio. Hoewel een witte Rioja tien jaar terug eerder zeldzaam was heeft Ontañon met het verbouwen van de Viura een ware instant klassieker op de kaart gezet. De Vitiver is er makkelijk te vinden, zowel in bars als restaurants. Het concept is eigenlijk vrij simpel, Ontañon wou een wijn op tafel zetten zonder alteveel franjes maar die wel 100% in de Rioja wordt geteeld. Zo zie je andere bodega’s soms grijpen naar klassieke druiven uit buurtregio’s zoals de Rias Baxias (waar onverminderd lekker wijnen worden gemaakt!)

De Vitiver bestaat uit een 100% Viura (de meest verbouwde witte druif in de Rioja en ook gekend onder de naam macabeo) en ligt zes maand op Amerikaanse eiken vaten, en nog zes maanden op de fles alvorens te worden verkocht. De huidige wijn is die dan ook van 2013, de 2014 is net in verkoop gegaan.

De intense aroma’s van rijpe en onrijpe vruchten slaan direct in de neus. Wat opvalt zijn de geuren van peer en hinten van citrus. Verder komen in het geurenpakket nog tropische vruchten en toast aan bod.

In de mond geeft de Vitiver direct een eerder complex maar zalvend smaakpatroon. De wijn is gebalanceerd in de zuurte, er zit een honingtoets in en je ervaart de rijping in eiken vaten.

Verder komen opnieuw de tropische vruchten en de honing even piepen. De wijn zit stevig in elkaar en laat ons verlangen naar het terras.

 

Ontañon Clarete 2014 

 

 

 

Ontañon Crianza 2012 ONTANON-CRIANZA

Hier gaan we voor de eerste keer naar de klassiekers in de Riojastreek. Zoals Nicky al zei is een crianza eigenlijk de basis van de regelgeving binnen de Riojawijnen. Waar de joven “vrij” is (afgezien van de streek en de druiven) vraagt de wijnorde hier een aantal specifieke zaken: twaalf maanden eiken rijping, gevolgd door twaalf maand op fles. De crianza kan dus maar verkocht worden in het derde jaar na oogsten.

Als je door de Calle de Laurel loopt kan je elke bar verschillende tapas proeven, elk heeft z’n specialiteit. Hoewel je dus niet elke tapa terugvindt, staat de Ontañon crianza er wel als standaard in elke zaak.

De samenstelling van de crianza is 90% Tempranillo en 10% Garnacha.

In het glas zie je direct de warmrode gloed van de tempranillodruif. Bij het walsen vloeit de wijn mooi mee en laat tranen achter, gedijend langs het glas.

Na even wat zuurstof te nemen is de wijn in de neus rijk aan aroma’s en geeft hij direct de identiteit van de bodega prijs. Ontañon maakt niet de klassieke crianza, maar geeft een topper in huis. De Tempranillo drukt de stempel met geuren van donkerrood fruit en laat je al watertanden om de lippen aan het glas te zetten. Verder ervaren we toetsen van vanille en opnieuw de houtlagering, klassiek voor Riojawijnen.

In de eerste druppels die onze mond bereiken herkennen we opnieuw de torenhoge invloed van de zeer populaire tempranillodruif. Hinten van kersen, donkerrood fruit als bosbessen, hinten van pruimen en koffie in een volle en krachtige mond. De balans van de wijn is optimaal, met de delicate zuren, de mineraliteit en de aanwezigheid van de taninnes. Een opener die al kan tellen!

 

Ontañon Ecologico 2014 ontaNon-eco

In het gamma van Ontañon vinden we een biologische wijn terug, met de zeer originele naam “Ecologico”.

De wijn wordt gemaakt van 100% tempranillodruiven uit eigen beheer. Het principe dat sinds de jaren 80 wordt gebruikt is dat de wijngaarden waar de tempranillodruif wordt verbouwd eerder aan hun lot worden overgelaten. Naast het onderhouden van de gronden, manueel tegen onkruid enz. en het vochtig houden in periodes van droogte wordt praktisch alles aan de natuur overgelaten.

De wijngaard heeft verschillende Europese en Spaanse biolabels verkregen.

De druiven gaan na een korte gisting vijf maanden op eigen vat en rijpen erna nog zes maand in de fles.

De kleur in het glas is overduidelijk de tempranillo. Donker en donkerrood, rijpe kersen, het geeft een kruidige aanblik.

In de neus vallen de klassieke tempranillo geuren op. Hierbij geen verrassingen, met dieprood fruit en kruiden. In de neus komt een vlezig en sappig verwachtingspatroon boven.

Dit vlezige en sappige komt direct terug in de mond. De wijn smaakt vol en is mooi uitgebalanceerd met zachte taninnes. In de smaken vinden we opnieuw het dieprode fruit als de bosbes en framboos, wat hinten van zoethout of tabak.

Deze wijn valt buiten de klassieke labels en geeft ook een niet klassieke smaak. Het is meer dan de rest een gemakkelijk drinkende wijn die perfect deze zomer bbq’s of avonden onder vrienden vergezelt.

 

Ontañon Reserva 2011 ONTANON-RESERVA

Met de reserva in het glas belanden we bij de wijnen met een groot potentieel. Opnieuw kunnen wijnen het label reserva opgespeld krijgen als er minstens voldaan wordt aan de criteria zoals ze zijn neergeschreven door de Consejo Regulador of Rioja. Daarbij moet de wijn minstens één jaar op eiken vaten rusten, gevolgd door twee jaar volmaking op de fles. De reserve mag dus pas in het vierde jaar na de oogst de bodega verlaten. In het geval van Ontañon worden er nog enkele eisen gesteld. Zo vertrekken de druiven, bestemd voor de reserva en gran reserva, slechts in de goede jaargangen naar de fles. Het is dus niet zo dat er elk jaar reservas of gran reservas op de markt komen. Onze reserve is uit het excellente oogstjaar 2005.

Het is niet zo dat een Reserva een crianza is dat een jaar later wordt verkocht. De druiven komen van andere, kwalitatievere percelen met ranken die ouder zijn en waar de opbrengst per rank minder is. Dit geeft natuurlijk druiven die zich beter ontwikkelen en in de goede jaren, hier de 2005, kunnen ze doorgroeien tot de topklasse.

De samenstelling van de wijn is 95% Tempranillo en 5% Granacha.

In het glas zien we een intensere, kersrode kleur. Opnieuw de hoofddruif, de tempranillo, die zich laat opmerken. Wat walsen en we merken al mooie tranen in het glas.

In de neus merk je de kwaliteit van de wijn direct op. De dieprode vruchten zoals bosbessen en zwarte bessen zetten de toon. De kruidigheid van de zwarte bes gaat verder door in de hinten van aardse of tabakgeuren.

De wijn vraagt opnieuw om wat te walsen en wat zuurstof te nemen alvorens we het glas proeven. In de eerste hinten komt de volle kwalitatieve smaak de toon aangeven. De tempranillodruif zet de toon met de hinten van pruim, kers en de dieprode vruchten. Verder komen de mineraliteit van de wijn, gevolgd door de tabak en de aarde.

Een aanzet naar de Gran reserva…

 

Ontañon Gran Reserva 2005